- Øvinger side 125–129
- Øvinger side 138–140
- Øvinger side 145–149
- Øvinger side 155
- Øvinger side 163–164
- Øvinger side 165–173
- TEST DEG SELV side 114
- TEST DEG SELV side 123
- TEST DEG SELV side 136
- TEST DEG SELV side 145
- TEST DEG SELV side 154
- TEST DEG SELV side 163
- TEST DEG SELV side 165
Øvinger side 138–140
3.3.1
Det foreligger en oppdragsfullmakt siden bare portieren er kjent med fullmakten, jf. § 18. Stillings-fullmakt er ikke aktuelt siden det ikke er noe arbeidsforhold mellom Per og portieren. Frasagns-fullmakt er heller ikke aktuelt, siden det ikke foreligger et dokument, eller en særskilt erklæring ment å være kjent for klesforretningen.
3.3.2
- Spørsmålet blir om fullmakten er en oppdragsfullmakt etter § 18 eller en skriftlig fullmakt etter § 16. Skal dette være en skriftlig frasagnsfullmakt etter avtaleloven § 16, må fullmaktsgiveren i henhold til Giertsen «Avtalerett» side 247, ha utstyrt fullmektigen med et dokument som gir uttrykk for fullmakten, og som er beregnet på å bli forevist for mulige medkontrahenter. Hvis fullmakten kommer til uttrykk i et dokument som ikke er ment som bevis utad for fullmakten, er den bare en oppdragsfullmakt. Et personlig brev til Kristine er neppe et dokument som er ment å bli forevist som bevis for en frasagnsfullmakt. Dette er derfor en oppdragsfullmakt.
- Dersom Anita ønsker å tilbakekalle oppdragsfullmakten, må hun gi fullmektigen beskjed om at fullmakten ikke skal gjelde lenger, jf. § 18. Meldingen binder fullmektigen når den er kommet fram.
3.3.3
- Stillingsfullmakt etter avtaleloven § 10 andre ledd. Stillingsfullmakten avvikles ved å fjerne fullmektigen fra stillingen, jf. avtaleloven § 15. Grensen for stillingsfullmakten følger av lov eller sedvane. Som ekspeditør har Ane en sedvanebestemt rett til å selge forretningens ordinære produkter til de priser som er satt. Hun kan gi mindre rabatter og prisavslag, men har ikke fullmakt til å selge inventaret eller gjøre avtaler om innkjøp.
- Frasagnsfullmakt etter avtaleloven § 13 – en særskilt erklæring. En slik fullmakt avvikles ved å gi en slik erklæring til eventuelle medkontrahenter, jf. avtaleloven § 13. Grensen for frasagns-fullmakten følger av en fortolkning av hva som er sagt og skrevet i e-posten. Ine Lo har i dette tilfellet fullmakt til å kjøpe et bestemt seilbrett som ble annonsert i avisen dagen før. Opplysningene i annonsen vil i dette tilfellet bidra til å definere grensene for fullmakten. Hun har ikke fullmakt til å kjøpe et annet seilbrett eller utstyr som ikke kan utledes av e-posten eller annonsen.
- Frasagnsfullmakt etter avtaleloven § 13 – en særskilt erklæring. En slik fullmakt avvikles ved å gi en slik erklæring til eventuelle medkontrahenter, jf. avtaleloven § 13. Grensen for frasagns-fullmakten følger av en fortolkning av hva som er sagt og skrevet i erklæringen. I dette tilfellet vil innholdet i telefonsamtalen mellom fullmaktsgiveren og tredjeperson bidra til å definere fullmaktens grenser. Fullmakten gjelder kjøp av en bestemt motorsykkel. Den gjelder ikke en annen motorsykkel eller utstyr, for eksempel kjøredress og hjelm.
- Frasagnsfullmakt etter avtaleloven § 14 – annonsering. En slik fullmakt avvikles ved å sette inn nye annonser som kunngjør at fullmakten ikke lenger gjelder, jf. avtaleloven § 14. Grensen for frasagnsfullmakten følger av en fortolkning av hva som er skrevet i annonsen. I dette tilfellet har Thea fullmakt i henhold til annonsen, til å selge kjøkkenutstyr fra bedriftens katalog i tillegg til støvsugeren.
- Frasagnsfullmakt etter avtaleloven § 16 – fullmaktsdokument. En slik fullmakt avvikles ved at dokumentet blir gitt tilbake eller tilintetgjort, jf. avtaleloven § 16. Grensen for frasagnsfullmakten følger av en fortolkning av hva som er skrevet i dokumentet. Fullmakten gir i dette tilfelle Ane rett til å kjøpe en bestemt skjærgårdsjeep. Alt annet vil ligge utenfor fullmakten.
- Oppdragsfullmakt etter avtaleloven § 18 – medkontrahent kjenner ikke til fullmakten. En slik fullmakt avvikles ved å gi fullmektigen melding om at fullmakten ikke lenger gjelder, jf. avtaleloven § 18. Grensen for oppdragsfullmakten følger av en fortolkning av hva fullmakts-giveren sa til fullmektigen. I dette tilfellet har Bjørn Ås fått fullmakt til å kjøpe ei bestemt hytte hvis den var i god stand. Hvis hytta etter en saklig og objektiv vurdering er i dårlig stand, har Bjørn ikke fullmakt til å kjøpe hytta. Teksten i annonsen bidrar også til å definere fullmaktens grense.
- Frasagnsfullmakt etter avtaleloven § 16 – fullmaktsdokument (ment å vise frem). En slik fullmakt avvikles ved at fullmaktsdokumentet blir gitt tilbake eller tilintetgjort, jf. avtaleloven § 16. Grensen for frasagnsfullmakten følger av en fortolkning av hva som er skrevet i dokumentet.
- En lærer har ikke stillingsfullmakt til å kjøpe inn utstyr til skolen, i hvert fall ikke utstyr for så mye som kr 30 000 på én bestilling. Are må derfor ha fullmakt på annet grunnlag hvis bestillingen skal være gyldig. I dette tilfellet foreligger det heller ikke oppdragsfullmakt eller frasagnsfullmakt. Are kan likevel ha toleransefullmakt på ulovfestet grunnlag. Siden rektor tidligere anviste regningene for det utstyret som Are bestilte, har han tolerert Ares avtaleinngåelser. Grensene for toleranse-fullmakten beror på den praksis rektor har hatt med å godkjenne Ares tidligere innkjøp.
3.3.4
Læreren har løsningsforslag
3.3.5
Læreren har løsningsforslag
3.3.6
Læreren har løsningsforslag